Nowa normalno biurowa przestrze sprzyjajca kreatywnej pracy od Ttris 2021 4x3Tétris przygotował projekt wykonawczy oraz przeprowadził prace budowlane i wykończeniowe w nowej siedzibie międzynarodowych marek SYZYGY oraz Ars Thanea.

 

SYZYGY Warsaw łączy w sobie kompetencje agencji digitalowej, studia projektowego oraz firmy programistycznej, specjalizującej się w aplikacjach webowych oraz platformach e-commerce, będąc częścią grupy SYZYGY, która od 1995 roku wspomaga transformację cyfrową klientów na całym świecie. Z kolei Ars Thanea to wielokrotnie nagradzane studio Design & Craft, projektujące i tworzące materiały wizualne dla globalnych marek takich jak Nike, Coca-Cola, Huawei, Adidas, HBO, Ford i wiele innych.

Moje Miejsce na Mokotowie

Obie marki przeniosły się do oddanego niedawno do użytku drugiego etapu biurowego kompleksu Moje Miejsce na warszawskim Dolnym Mokotowie. Klientom zależało na oryginalnym pomyśle i byli bardzo otwarci na niestandardowe rozwiązania. Koncepcję oraz spaceplan 1300-metrowego biura przygotowała firma Colliers, za projekt wykonawczy oraz realizację odpowiadali eksperci od fit-out z Tétris.

 

kretywne biuroFot. materiały prasowe Tétris


– Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy z Tétris. Nieskromnie powiem, że nasze nowe biuro jest po prostu piękne i przebywanie w nim, zarówno dla mnie, jak i dla reszty zespołu SYZYGY Warsaw i Ars Thanea, jest czystą przyjemnością. Zaadaptowanie tak dużej przestrzeni dla tak różnorodnych potrzeb było nie lada wyzwaniem. Z jednej strony naszym celem było to, aby miejsce, w którym spędzamy większą część naszego dnia, było przytulne – chcieliśmy czuć się w nim dobrze. Stąd tak duża dbałość o detal, ciepłe, stonowane kolory, miękkie tkaniny, drewno, zieleń i szereg dodatków budujących specyficzną atmosferę. Z drugiej strony, zależało nam na tym, aby biuro było funkcjonalne i zwyczajnie ułatwiało nam wykonywanie codziennych obowiązków i biurowe życie – przeprowadzanie telekonferencji, organizację spotkań, przyjmowanie gości, pracę w mniejszych zespołach czy po prostu zjedzenie obiadu – nie nad własnym biurkiem, ale wspólnie, z innymi osobami z zespołu, w przyjemnej przestrzeni, z widokiem na tętniący życiem Mokotów. Stąd nie chce się wychodzić – mówi Paweł Piotrzkowski, COO SYZYGY Warsaw i jeden z założycieli Ars Thanea.

Głęboka zieleń i grafit

Przygotowane wnętrza utrzymane są w spójnej, spokojnej, ale nie często spotykanej w biurowych wnętrzach kolorystyce, gdzie głęboka zieleń łączy się z grafitem, szarościami, beżami oraz drewnem. Wszystko to uzupełnione sporą dawką naturalnej zieleni. W recepcji proste formy zabudowy łączą się z metalową konstrukcją lady, której front wypełniają cięte elementy drewnianych pali. Poza przestronnym, jasnym open space, pracownicy SYZYGY i Ars Thanea mają do dyspozycji dużą kuchnię, salę konferencyjną, focus roomy, budki do rozmów, gabinet oraz dwie strefy chill-out.
– Piękny, ciemny odcień zieleni w połączeniu z czarnymi, metalowymi konstrukcjami wykorzystanymi na recepcji, w zabudowach czy nawet podwieszanych kwietnikach oraz szprosowanymi przeszkleniami nadają wnętrzu industrialnego charakteru. Do tego dodające ciepła drewniane lamele i drewno licowane, a także wyjątkowa, zielona stolarka – to wszystko dało elegancki, ale też i przytulny efekt. W kuchni wrażenie robi podłoga z wzorzystych płytek. Ważnym elementem w budowaniu klimatu wnętrz tego biura są sufity pomalowane na zielono, uzupełnione o podwieszane panele akustyczne – mówi Krzysztof Jastrzębski, Senior Project Manager z Tétris.

Konferencja w mobilnych salach

Dużą salę konferencyjną, wydzieloną przeszkleniem ze szprosami w kolorze butelkowej zieleni, można podzielić za pomocą mobilnej ściany. Wnętrzu charakteru dodają, podnoszące także komfort akustyczny, zasłony oraz drewniane panele na ścianie. W focus roomach Tétris wykorzystał tapety sucho-ścieralne oraz elementy z drewna licowanego. W dużej kuchni ze strefą chillout jasna, wzorzysta podłoga kontrastuje z ciemnymi, zielonymi szafkami i czarnym podwieszanym sufitem. Na ścianach wykorzystano tynk betonowy oraz cegły licowe. Jasna strefa open space posiada, wydzieloną ażurowymi regałami z metalu i drewna z dużą ilością zieleni, przestrzeń do relaksu. Dodatkowo 6-osobowe zespoły mogą oddzielić się lekko od reszty przestrzeni za pomocą zasłon.

 

kretywne biuro2Fot. materiały prasowe Tétris

 

Kompleks biurowy Moje Miejsce został stworzony z zastosowaniem energooszczędnych i proekologicznych rozwiązań oraz technologii wspierających zrównoważony rozwój, czego potwierdzeniem są certyfikaty na poziomie Excellent oraz Very Good – co określa wysoki standard także dla wykończenia wnętrz. Zakres prac budowlanych i wykończeniowych obejmował: instalacje HVAC, instalację elektryczną, instalacje IT, automatykę i BMS, instalację SSP, dostawę zabudów kuchennych, szaf wnękowych, zasłon, konstrukcji pod zasłony oraz elementów stałych wykończenia wnętrza. Zespół Tétris prowadził działania aranżacyjne przez 5 miesięcy, podczas wciąż toczących się prac z zakresu shell & core, sprawnie zarządzając złożonym projektem w zgodzie z zasadami bezpieczeństwa wprowadzonymi w związku z pandemią – tak, aby ukończyć go wraz z uzyskaniem przez budynek pozwolenia na użytkowanie.

SANDRA WOJNAROWSKA

Analizujemy wszystko co ważne dla Twojego portfela oraz praw i obowiązków. Jeśli polubisz nas na Facebooku, każdy nowy artykuł wyświetli się na Twojej stronie zaraz po publikacji; w ten sposób nic ważnego nie umknie Twojej uwadze. Kliknij więc w ten tekst, zznajdziesz się na taszym fanpage i u gór zostanie Ci do kliknięcia boksik "polub"!