Catering dietetyczny Nice To Fit You chwali si certyfikatem potwierdzajcym wysok jako produktw 2022 4x3Coraz większa konkurencja na rynku cateringu dietetycznego sprawia, że działające tam firmy chcą budować swoją markę nie tylko w oparciu o satysfakcję klientów, ale i legitymowanie się branżowymi certyfikatami. Nice To Fit You jest pierwszą w Polsce, która takim świadectwem może się pochwalić.

 

Jakość na rynku spożywczym odgrywa kluczową rolę. O jej weryfikację i zachowywanie zabiegają zarówno oddolnie firmy, jak i decydenci.
Świadczy o tym choćby podpisana umowa w sprawie pilotażu Paszportyzacji Polskiej Żywności, która ma służyć weryfikacji szczegółowych informacji o żywności na różnych etapach całego łańcucha dostaw. Z jednej strony ma służyć konsumentom, ale z drugiej również samym producentom i to na jakości, a nie cenie, budować konkurencyjność rynkową.

Klient chce sprawdzonych marek
Oddolne inicjatywy samych firm w celu potwierdzenia najwyższej jakości i bezpieczeństwa są także coraz mocniej widoczne. – To szczególnie ważne, aby na takim rynku, na którym konkurencja jest bardzo liczna, konsument mógł wybrać sprawdzoną markę, co do jakości której ma pełną gwarancję. Takim rynkiem zdecydowanie jest rynek cateringów dietetycznych, a znak Food Hygiene Control stanowi takie właśnie poświadczenie najwyższych standardów – mówi Paweł Wróbel, CEO Nice To Fit You.
Food Hygiene Control to globalny program certyfikacyjny dedykowany branży gastronomicznej, opracowany przez firmę Intertek. Nice To Fit You, jeden z liderów na rynku diet pudełkowych w Polsce, jest pierwszą marką w swojej branży, która pozytywnie przeszła audyt i zdobyła odznaczenie.
Program Food Hygiene Control jest zintegrowanym podejściem w odniesieniu do higieny i bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów obejmujących produkcję żywności z zachowaniem higieny osobistej personelu. Program opiera się na szeregu przyjętych dla branży gastronomicznej norm: Codex Alimentarius, Międzynarodowy Kodeks Postępowania HACCP, Ogólne Zasady Bezpieczeństwa i Higieny Żywności, GMP, FSSC 22000, ISO 9001.

Audyt wstępem do przyznania certyfikatu
Aby uzyskać odznaczenie Food Hygiene Control, zakład produkcyjny musi pozytywnie przejść wieloetapowy audyt. Wdrożenie programu FHC obejmuje także m.in. szkolenia wszystkich pracowników związanych z obszarami produkcji w zakresie dobrych praktyk produkcyjnych, higienicznych, dotyczących infrastruktury i otoczenia przygotowywania posiłków oraz ogólnie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Nice To Fit You uzyskało złoty, wiążący się z najwyższym wynikiem audytu, znak FHC. Certyfikacja wiążę się także z regularnym powtarzaniem audytów procesu produkcyjnego.
– Jesteśmy dumni ze standardów, jakie oferujemy naszym klientom, a także tego, że mają kolejne wiarygodne źródło, na którym mogą się opierać przy wyborze bezpiecznego cateringu dietetycznego. Mam jednocześnie nadzieję, żę branża będzie szła w nasze ślady i dążyła do transparentności względem klientów oraz do konkurencyjności opartej właśnie na jakości – dodaje Paweł Wróbel.
OLGA DANIELEWICZ