Sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego gwałtownie wzrasta, a rolnictwo komórkowe i precyzyjna fermentacja mają potencjał, by na zawsze zmienić sposób uprawy żywności.
Znajdujemy się w przełomowym momencie jednej z najszybszych i najbardziej znaczących transformacji systemu żywnościowego od czasu, gdy ludzie po raz pierwszy zaczęli uprawiać rośliny i hodować zwierzęta. Dane przedstawione przez The Good Food Institute wskazują, że globalne inwestycje w alternatywne białka, wzrosły w 2021 roku aż o 60%, do 5 miliardów dolarów .
Dostawa z domowej komórki
Pandemia COVID-19 oraz obecny kryzys w Ukrainie obnażyły wady i kruchość globalnych łańcuchów dostaw żywności i skłaniają do refleksji nad obecnym systemem żywnościowym. Potrzebę zmiany naszych systemów żywnościowych i przejścia w kierunku bardziej roślinnej diety podkreślono również w najnowszym raporcie IPCC.
“Wojna w Ukrainie powinna skłonić nas do zastanowienia się nad wykorzystaniem ogromnych ilości pszenicy do produkcji pasz dla zwierząt. Europejski przemysł mięsny i mleczarski jest w dużym stopniu uzależniony od importu pasz z Ukrainy i Rosji.” - mówi Patricia Homa, prezeska ProVeg Polska.
Roślinna alternatywa na fali
Alternatywne produkty pochodzenia roślinnego błyskawicznie wkraczają na światowe rynki, a konsumenci, przemysł spożywczy i politycy coraz częściej poszukują nowych źródeł żywności, aby ograniczyć negatywny wpływ przemysłowej hodowli zwierząt. Już niemal połowa europejskich konsumentów znacząco zmniejszyła spożycie mięsa, a prawie co trzeci planuje spożywać znacznie więcej roślinnych alternatyw .
Żywność roślinna to więcej niż trend. W przyszłości alternatywne białka będą odgrywać znaczącą rolę w naszym odżywianiu, zwłaszcza w kontekście światowych kryzysów takich jak zmiany klimatyczne. Aby dalej promować żywność pochodzenia roślinnego, wszyscy – naukowcy, firmy spożywcze, rolnicy, rząd – musimy współpracować. A do tego celu właśnie konferencja New Food Forum oferuje świetną platformę spotkań i wymiany.
Konferencja New Food Forum
Na organizowanej w Polsce konferencji mają być wkrótce (25 maja w Warszawie) przedstawione kolejne innowacyjne technologie spożywcze.
“Badania naukowe pokazują, że alternatywne źródła białka odgrywają znaczącą rolę i stanowią ważne rozwiązanie w zakresie łagodzenia zmian klimatycznych, poprawy ochrony środowiska i zwierząt oraz minimalizowania ryzyka pandemii i poprawy bezpieczeństwa żywności. Format naszego wydarzenia zapewni najbardziej efektywne środowisko do nawiązywania kontaktów między kluczowymi interesariuszami w branży.” - mówi Patricia Homa.
OLGA DANIELEWICZ