IKEA od lat słynie ze swoich szwedzkich przysmaków, które skradły serca wielu osób. W Restauracjach IKEA klienci mogą odpocząć w trakcie zakupów i zjeść pełnowartościowy posiłek w przystępnej cenie.
Przypadający na 4 października Dzień Cynamonowej Bułeczki oraz sezonowe nowości kulinarne pozwolą jeszcze lepiej poznać kultowe smaki IKEA, zwłaszcza że kulinarna uczta przeciągnie się na cały październik.
Czas na kawę i...
Fika to nie tylko przerwa na kawę w szwedzkim wydaniu. Dla Szwedów to wręcz rytuał, moment wytchnienia obchodzony każdego dnia, celebrowany filiżanką kawy i słodkimi wypiekami. Szacuje się, że Szwedzi spożywają rocznie ok. 10 kg1 kawy na osobę. Na próżno wiec szukać narodu, który znałby się na tym lepiej. A co może zrelaksować bardziej niż rozmowa z najbliższymi, kawa i coś słodkiego?
Kultowa bułeczka cynamonowa (szw. kanelbullar), to nieodłączny element fiki oraz najpopularniejszy wypiek w Szwecji. Przepis ten został spopularyzowany po I wojnie światowej, kiedy to wszystko zaczęło wracać do normalności, a składniki spożywcze były bardziej dostępne. Wyrabia się ją z ciasta pszennego, przełożonego maślanym nadzieniem cynamonowym, a na koniec ozdabia cukrem perłowym.
Fot. materiały prasowe IKEA
Szwedzi bardzo lubią i szanują swoje tradycje. Nic zatem dziwnego, że Dzień Bułeczki Cynamonowej (szw. Kannelbullensdag) bardzo szybko znalazł swoje stałe miejsce w szwedzkim kalendarzu i przypada na 4 października.
Szafran, rak, śledźx i migdały
Co ciekawe, oprócz Kannelbullensdag, Szwedzi obchodzą m.in. dzień bułeczek szafranowych, raka, śledzia, a także odpowiednik Tłustego Czwartku – Fettisdagen, podczas którego zajadają się semlor – pszennymi bułeczkami wypełnionymi masą migdałową.
Fot. materiały prasowe IKEA
IKEA oczywiście również celebruje Dzień Bułeczki Cynamonowej. Z tej okazji przygotowano specjalne oferty. W dniach 3 – 31 października IKEA zaprasza na słodkie promocje, m.in. bułeczkę cynamonową za 1 zł do każdej dużej kawy
(w kawiarni), 3 bułeczki za 7 zł i rabat 25% za rodzinne opakowanie 510 g – dla tych, którzy je uwielbiają lub po prostu chcą je smakować w domu w gronie najbliższych.
Nadchodzące nowości w IKEA
Od 11 października br. IKEA planuje wprowadzić wiele nowości do swojej oferty spożywczej. Będą to zarówno nowe odsłony klasycznych produktów, jak na przykład dania z klopsikami wegetariańskimi czy łososiem, ale dodatkowo przygotowano polską ofertę sezonową, w której znajdą się m.in. zupa dyniowa, grzybowa, pierogi z kurkami i sosem, sałatka z pieczoną dynią, karmelizowaną śliwką i serem pleśniowym. Oferta IKEA Food to jak zawsze wysoka jakość produktów w przystępnej cenie.
Fot. materiały prasowe IKEA
W związku z przywiązaniem i szacunkiem, jakim Szwedzi darzą święta, nic dziwnego, że IKEA co roku przygotowuje specjalną ofertę na nadchodzący sezon. W tym roku również, tak jak poprzednio, pojawił się kalendarz adwentowy IKEA. W środku, oprócz pysznych czekoladek umilających czas przygotowań do świąt, znajdą się dwa vouchery o łącznej wartości 30 zł na zakupy w IKEA. Oprócz tego w ofercie świątecznej pojawią się takie produkty spożywcze jak ciasto piernikowe, ciastka owsiane z cynamonem, ciastka migdałowo-imbirowe, lukier do dekorowania, zaprawa korzenna w butelce oraz dobrze już znane i lubiane – piernikowe domki DIY.
Roślinne menu IKEA
IKEA sprawia, że żywność pochodzenia roślinnego jest bardziej dostępna i przystępna cenowo. Od 1 października wszystkie rynki Grupy Ingka (największego detalisty IKEA) będą oferować żywność pochodzenia roślinnego po tej samej lub niższej cenie niż alternatywy mięsne. Celem jest, aby do 2025 roku 50% głównych posiłków oferowanych w Restauracji było pochodzenia roślinnego.
Ostatnie badania potwierdzają, że 9 na 10 osób jest skłonnych podjąć kroki w celu przeciwdziałania zmianom klimatu, a znaczna liczba osób jedzących mięso byłaby skłonna przejść na alternatywy roślinne, jeśli smakują równie dobrze i nie są droższe.
Fot. materiały prasowe IKEA
IKEA jest zdeterminowana bardziej niż kiedykolwiek, by przyczyniać się do ograniczenia globalnego ocieplenia poprzez dążenie do zmniejszenia o połowę emisji gazów cieplarnianych do 2030 r.
Według nauki, jedzenie mniejszych ilości czerwonego mięsa, a więcej owoców i warzyw jest dobre zarówno dla ludzi, jak i dla planety. Obecny system żywnościowy przyczynia się do 25-30% światowych emisji gazów cieplarnianych, z czego znaczna część pochodzi z produkcji żywności odzwierzęcej.3 Zastępując jeden lub więcej posiłków żywnością pochodzenia roślinnego, każdy może przyczynić się do zmniejszenia śladu klimatycznego. IKEA chce oferować swoim konsumentom różnorodne wybory żywieniowe, także zdrowsze i roślinne alternatywy w przystępnej cenie. Zrównoważona dieta nie wymaga całkowitego zrezygnowania ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, lecz spożywania ich w mniejszych ilościach i nieco rzadziej. Dlatego uwielbiane mięsne klopsiki, a także szeroka oferta owoców morza pozostaną w ofercie IKEA Food.
Epoka bezmięsnych klopsów
„Obecnie co piąty klops na talerzach w naszej Restauracji jest bezmięsny, a co siódmy hot dog sprzedawany w Bistro jest wegetariański. Nasi klienci, mimo że spożywają coraz więcej dań wegetariańskich i wegańskich, mogą wybierać także tradycyjną, opartą na mięsie kuchnię, a najchętniej wybierają nasze klasyczne klopsiki mięsne” – mówi Krzysztof Hernik, Krajowy Lider ds. Komercyjnych w IKEA Food.
W Restauracjach IKEA w Polsce, nie marnuje się jedzenia. Przez ostatnie dwa lata dzięki polityce „zero waste” udało się zmniejszyć ilość odpadów żywnościowych o ponad połowę, co daje Polsce pierwsze miejsce na świecie na rynkach IKEA! Oszczędność wynosi tu 6,5 g na jedno zamówienie. IKEA Food w Polsce udało się zatem osiągnąć zamierzony cel, jakim było ograniczenie odpadów żywnościowych o 50% w 2022 roku. Przez ostatni rok zaoszczędzono łącznie ponad 1,2 mln zł, prawie 90 ton żywności, 387 ton dwutlenku węgla oraz 225 tysięcy posiłków.
OLGA DANIELEWICZ