lidl 400 3008 listopada obchodzone jest nietypowe święto – Dzień Zdrowego Śniadania. Ekologiczne lub po prostu bez konserwantów i ulepszaczy. Dla zwolenników jednej z licznych diet wege i dla tradycjonalistów. Wszystko czego dusza zapragnie a ciało pożąda do kupienia jest niemal w każdym sklepie popularnych sieci handlowych.

 

Lidl Polska nieustannie angażuje się w promowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Chcąc dostarczać codziennie swoim klientom produkty wysokiej jakości i w niskich, lidlowych cenach wyprodukowanych w sposób zrównoważony, sieć posiada w stałym asortymencie bogaty wybór towarów, których jakość potwierdzają certyfikaty. W komponowaniu zbilansowanych, pełnych smaku oraz witamin śniadań nieoceniony będzie także Ryneczek Lidla, na którym konsumenci znajdą ponad 200 rodzajów owoców i warzyw dostępnych codziennie.

Pyszne i zdrowe śniadanie

Każdy powód jest dobry, aby świętować Dzień Zdrowego Śniadania. Odpowiednie nawyki żywieniowe, wsparte produktami wysokiej jakości, to idealny przepis na energię i dobre samopoczucie. Znaleźć je można między innymi na Ryneczku Lidla oraz w Piekarni Lidla. Świeże warzywa i owoce oraz chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki to idealna baza do pożywnego śniadania. Dla wielbicieli słodkości w ofercie Lidla znalazły się również lokalne miody, dżemy czyi granole. Miłośnicy mięsa znajdą w ofercie sieci tylko to najwyższej jakości, a w trosce o podniebienia osób wybierających diety bezmięsne, stale poszerzany jest asportyment produktów wegetariańskich i wegańskich. Do tego wiele rodzajów aromatycznej kawy i herbaty, a także soków, przecierów, nabiału… wszystko to w niezmiennie doskonałej jakości i niskich cenach znaleźć można na półkach sieci.

Certyfikowana jakość

Lidl Polska oferuje szeroką gamę produktów śniadaniowych. Zdrowe i smaczne składniki gwarantują sukces w kuchni. Warto jednak pamiętać, że równie ważne, jak smak, są natomiast standardy produkcji, a także przechowywania. Sprawdzone i bezpieczne produkty to podstawa, którą zapewniają liczne kontrole i certyfikaty jakości. Wpływ hodowli i upraw na środowisko naturalne oraz bioróżnorodność czy dobrostan zwierząt to obszary, którym stara się obecnie sprostać Lidl Polska. Mają one szczególne znaczenie dla naszego zdrowia, nie tylko bezpośrednio – poprzez produkty ostatecznie trafiające na nasze stoły, ale również w sensie globalnym, przyczyniając się do lepszej jakości życia nas wszystkich.

 

lidl 750Fot. Michalina Wdowińska


Wszyscy producenci owoców i warzyw dostarczający swoje produkty do sklepów Lidl Polska posiadają certyfikację GLOBALG.A.P. oraz GRASP, potwierdzające ich jakość oraz wysokie standardy rolnictwa. Normy Lidla są bardziej restrykcyjne od prawa unijnego. Sieć dopuszcza o 2/3 mniejszą zawartość pozostałości środków ochrony roślin w warzywach i owocach, niż pozwalają regulacje Unii Europejskiej. Marka dba również o dobrostan zwierząt, przeprowadzając liczne niezapowiedziane inspekcje wśród dostawców, a także oferuje szeroką gamę produktów wegetariańskich i wegańskich, również wśród marek własnych. Dbałość o każdy etap produkcji i logistyki została doceniona nagrodą „Retailer of the Year 2020 – Wybrany przez dostawców.”

Niezawodne przepisy na rozpoczęcie dnia

Kiedy już mamy pewność, że produkty, po które sięgamy, są starannie wyselekcjonowane w trosce o nasze zdrowie, a my mamy komfort wyboru wśród samych jakościowych propozycji, możemy z łatwością zabrać się do działania. Chociaż Dzień Zdrowego Śniadania powinniśmy obchodzić codziennie, szczególnie 8. listopada warto szczególnie zadbać o to, aby pełen wartości spożywczych posiłek był również wyjątkowo smaczny. Wiele inspirujących przepisów (nie tylko na śniadanie) znajdziemy na stronie kuchnialidla.pl.
Poniżej przykłady dwóch z nich:

Tosty z gruszkami i serem

SKŁADNIKI
 8 kromek chleba pełnoziarnistego
 1 gruszka
 1 opakowanie sera camembert
 4 plasterki szynki
 4 łyżeczki musztardy Dijon
 30 g rukoli
 40 g masła

Przygotowanie
Kromki pieczywa smarujemy z jednej strony masłem i odwracamy je nieposmarowaną stroną do góry. Drugą stronę smarujemy musztardą. Na 4 kromkach układamy plasterki szynki oraz pokrojony w plastry camembert. Gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki, które następnie układamy na serze. Na wierzchu układamy nieco rukoli po czym wszystkie 4 kromki przykrywamy pozostałym chlebem (masłem na zewnątrz).
Tak przygotowane pieczywo układamy na patelni grillowej, smażymy z obu stron. Gdy tosty się przyrumienią, a ser w środku zacznie się roztapiać, zdejmujemy z patelni.

Bezglutenowe bajgle z twarożkiem

SKŁADNIKI
BAJGLE
 mozzarella – 200 g
 mielone migdały – 1-2 szklanki
 jajko – 1 szt.
 twaróg – 4 łyżki
 siemię lniane – 1 łyżka
 proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
 sezam
 czarnuszka
TWAROŻEK
 serek wiejski – 200 g
 ogórki kiszone – 2 szt.
 pomidor – 1 szt.
 szczypiorek – 1 pęczek
 sól
 pieprz
DEKORACJA
 kiełki

Przygotowanie
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BAJGLE
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roztapiamy ją w rondelku wraz z serkiem twarogowym. Mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Studzimy.
W misce mieszamy mielone migdały, proszek do pieczenia i siemię lniane. Do mozzarelli dodajemy roztrzepane jajko oraz suche składniki. Całość dobrze mieszamy. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy więcej mielonych migdałów. Ciasto zagniatamy rękoma.

KROK 2: PIECZEMY BAJGLE
Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek. Końce wałeczka łączymy i tak powstają bajgle. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bajgle smarujemy wodą, oprószamy sezamem oraz czarnuszką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK
Serek wiejski wraz ze śmietanką przekładamy do miseczki. Ogórki kiszone oraz pomidora kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Bajgle przekrawamy na pół i podajemy z twarożkiem. Dekorujemy kiełkami.

MICHALINA WDOWIŃSKA

Analizujemy wszystko co ważne dla Twojego portfela oraz praw i obowiązków. Jeśli polubisz nas na Facebooku, każdy nowy artykuł wyświetli się na Twojej stronie zaraz po publikacji; w ten sposób nic ważnego nie umknie Twojej uwadze. Kliknij więc w ten tekst, zznajdziesz się na taszym fanpage i u gór zostanie Ci do kliknięcia boksik "polub"!