Jako jedno z najbardziej fascynujących miast na świecie pod względem geograficznym, kulturowym i historycznym, Stambuł słynie także z pysznej i różnorodnej kuchni, której znaczną część stanowi street food. Dziedzictwo miasta, u podstaw którego leży współistnienie i wpływ różnych kultur na przestrzeni wieków, jest również filarem, na którym zbudowano jego bogactwo kulinarne.
Głęboko zakorzeniona kultura street food jest doskonale widoczna m.in. w menu szeroko nagradzanych stambulskich restauracji, których szefowie kuchni prezentują wspaniale przyrządzone interpretacje tradycyjnych i nowoczesnych potraw. Stambuł potwierdził także swą renomę w świecie kulinarnym, zajmując 38. miejsce w Międzynarodowym Przewodniku Michelin. Kosmopolityczna oferta kulinarna miasta nie ogranicza się jednak do murów znakomitych restauracji – każda ulica tej tętniącej życiem metropolii daje możliwość przeżycia innej kulinarnej przygody.
Przygotuj się na smakowitą wycieczkę i spróbuj ulicznych przekąsek, które sprawią, że z pewnością nie raz zechcesz powrócić do Stambułu. Oto 10 najpopularniejszych street foodowych potraw – smacznych, zdrowych i w przystępnej cenie!
Afiyet Olsun! (tur. smacznego!).
Döner
Döner to bez wątpienia najpopularniejsza uliczna potrawa w mieście – traktowana bardziej jako pełnowartociowy posiłek niż przekąska. Jest to sycąca kanapka ze świeżego chleba lub pity, wypełniona zieleniną, pomidorami, cebulą i grillowanym mięsem. Najsmaczniejsze przykłady döner kebab, dostępnego również jako danie główne podawane z ryżem, można znaleźć w Stambule w historycznych dzielnicach takich jak Sultanahmet, Eminönü, Beşiktaş i Üsküdar. Döner przyrządza się z jagnięciny, wołowiny lub kurczaka, niekiedy też ze zmieszanego mięsa jagnięcego i wołowego.
Simit
Ciepły, chrupiący i wegański… Wszechobecny „simit” można znaleźć w każdym zakątku Stambułu – i nie bez powodu! Według Oxford English Dictionary simit to „rodzaj wypieku w kształcie pierścienia pochodzący z Türkiye (Turcji), zwykle pokryty melasą i przed upieczeniem obsypywany ziarnami sezamu”.
Fot. materiały prasowe Ambasady Turcji w Polsce
Simit to nieodzowny element słynnego tureckiego śniadania, sprzedawany w piekarniach i restauracjach, a także z jaskrawoczerwonych specjalnych wózków, które spotkać można na każdej ulicy. Te pyszne, pokryte ziarnami sezamu pieczywo roztacza wokół wspaniały zapach i jest idealnym pomysłem na niedrogą i sycącą przekąskę. Simity są uwielbiane mieszkańców Stambułu – ludzi, jak i zwierzęta. Podczas wycieczek promem przez Bosfor, częstym swego rodzaju „rytuałem” jest rzucanie kawałków simitu mewom.
Faszerowane małże (Midye Dolma)
Faszerowane małże są niezwykle popularne w Stambule i każdym mieście leżącym wzdłuż wybrzeża Türkiye (Turcji). Ta pyszna przekąska, podawana w muszli małży i jedzona rękami, składa się z nadzienia z małży, ryżu, cebuli, soli oraz mnóstwa przypraw, na koniec skrapianego sokiem ze świeżej cytryny.
Fot. materiały prasowe Ambasady Turcji w Polsce
Choć faszerowane małże można zamówić w restauracji, najczęściej są one kupowane u wyspecjalizowanych sprzedawców, którzy sprzedają je na wielkich tacach. Smakołyk ten można też kupić na sztuki, przy czym jedna porcja to zazwyczaj jedna małża – a z pewnością zechcesz zjeść ich więcej! Ten przysmak, któremu nie sposób się oprzeć, można znaleźć w prawie każdym zakątku miasta, zwłaszcza w słynnych dzielnicach Stambułu, takich jak Beyoğlu, Karaköy, Kadıköy i Üsküdar.
Kokoreç
Uwielbiana przez mieszkańców Stambułu „kokoreç” to kanapka z przyprawionymi jagnięcymi jelitami i podrobami, które są grillowane na otwartym ogniu. Niektórzy mistrzowie kokoreç oferują także wersję bez przypraw! Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, nie wyjeżdżaj ze Stambułu, zanim nie spróbujesz tego dania.
Fot. materiały prasowe Ambasady Turcji w Polsce
Kasztany (Kestane)
„Pieczone kasztany” oznaczają początek jesieni na ulicach Stambułu. Gdy tylko robi się chłodniej, ulice miasta wypełnia wspaniały zapach kasztanów pieczonych na gorącym ogniu. Te zdrowe i pyszne małe przekąski rozgrzewają zarówno ręce, jak i brzuch.
Fot. materiały prasowe Ambasady Turcji w Polsce
Sprzedawców kasztanów, którzy kojarzą się przede wszystkim ze Stambułem, można znaleźć niemal na każdej przecznicy tętniących życiem ulic, takich jak İstiklal, Bağdat i Bahariye, a także na prawie każdym rogu w całym mieście.
Pieczony ziemniak (Kumpir)
Twórcza kultura kulinarna Stambułu ujawnia się nawet w skromnym ziemniaku. „Kumpir”, czyli sporych rozmiarów ziemniak, pieczony jest w żarze i podawany z różnymi dodatkami wybranymi przez klienta. Wśród nich znajduje się masło i ser kaşar, a także inne dodatki – od kiełbasy po gotowaną kukurydzę, od oliwek po pikle. Przekąska ta oferuje nieskończoną kombinację smaków. Stragany z kumpirami można znaleźć w Stambule niemal wszędzie, choć jednym z najlepszych miejsc, aby ich spróbować, jest dzielnica Ortaköy, która słynie z konkurencyjnych stoisk.
Kanapka z rybą (Balık Ekmek)
Prosta, ale satysfakcjonująca, „balık ekmek” to uwielbiane i zarazem bardzo tradycyjne danie uliczne rodem ze Stambułu. Ta ciepła kanapka z grillowaną rybą, świeżą zieleniną i cebulą na chrupiącym pieczywie z pewnością stanie się jedną z Twoich ulubionych przekąsek podczas wizyty w Stambule. Choć można dostać ją w wielu miejscach w mieście, ten klasyczny turecki przysmak najlepiej smakuje nad morzem.
Fot. materiały prasowe Ambasady Turcji w Polsce
Borek (Börek)
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej, „börek”, to ciasto filo wypełnione serem, szpinakiem, mięsem mielonym lub ziemniakami. Jak w przypadku większości tureckich potraw, każdy region kraju ma swoją własną interpretację i specjalną wersję tego dania. W Stambule dzielnica Sarıyer jest szczególnie znana z börek. Niezależnie od tego, czy podaje się go bez dodatków, czy z mięsem mielonym, serem, ziemniakami lub szpinakiem, przysmak ten nigdy nie przestaje zachwycać.
Kurczak z ryżem (Tavuklu Pilav)
Ta sycąca potrawa z kurczakiem i ryżem jest kolejnym daniem ulicznym uwielbianym przez miejscowych i turystów. Zazwyczaj podawane z obwoźnych wózków, danie to zawiera zwykły ryż lub ryż z ciecierzycą, na którym znajdują się plastry gotowanego kurczaka. Można zarówno zjeść je na miejscu lub wziąć na wynos. Często jako dodatek do tej potrawy serwowane są pikle lub ayran, czyli tradycyjny turecki napój jogurtowy pełen probiotyków.
Napój z kiszonych warzyw (Turşu Suyu)
Napój z kiszonych warzyw jest bezsprzecznie najzdrowszym napojem, jaki można dostać na ulicach Stambułu. Jest on wyrazisty i słony oraz podawany z drobno pokrojonymi piklami w małych szklankach. Napój ten to także kontynuacja wielowiekowej miejskiej tradycji kiszenia. Zawierający niezliczone ilości probiotyków, napój ten bez wątpienia doda zdrowego akcentu Twojej podróży. W Stambule znajdziesz go na obwoźnych straganach oraz na bazarach i targowiskach.
PATRYCJA MICHALSKA