Drukuj

karp NIE 4x3Karp na wigilijnym stole to tradycja, poza wszelką dyskusją. Jednak pod względem smaku jest nie wszystkim odpowiada. Im więc młodsi Polacy tym większy odsetek zwolenników innej ryby na wigilijnym stole. Wśród rybnych dysydentów niekwestionowanym królem jest łosoś. Co ważne, filety pakowane próżniowo można kupić nawet na tydzień przed podaniem na stół.

Dlatego tam bardziej hitem zakupowym w weekend 21-22 grudnia w sklepach sieci Lidl będzie właśnie łosoś, oferowany w promocji z ceną aż o 40 proc. niższą od standardowej!

Łosoś na świątecznym stole

Święta Bożego Narodzenia to niekwestionowany festiwal karpia, który zgodnie z tradycją serwowany jest na większości wigilijnych kolacji. Jednak nie tylko on znakomicie wpasowuje się w świąteczny klimat. Łosoś to bohater wielu jadłospisów, który podany w odpowiedni sposób, może urozmaicić wigilijne menu.
W Lidlu świeży, certyfikowany Łosoś Atlantycki dostępny jest teraz w wyjątkowej promocji 3,59 zł/100 g.

Z grilla i na tysiąc sposobów

Niewiele ryb, tak jak łosoś, idealnie pasuje zarówno jako element śniadań np. w postaci pasty z łososia, obiadów np. makaron z łososiem, czy kolacji. Odpowiednio podany może być nie tylko zdrową przekąską w ciągu dnia, ale i bohaterem uroczystej kolacji. Z okazji nadchodzących świąt warto zastanowić się jak urozmaicić świąteczne menu i wzbogacić je właśnie o tę rybę.
- Łosoś to doskonała propozycja dla tych, którzy unikają karpia np. ze względu na ości. Jest to też pomysł na dodanie wigilijnej kolacji odrobiny nowości i ucieszenie dzieci, które nie przepadają za innymi rybami. W ofercie Lidla dostępny jest certyfikowany łosoś Atlantycki, który teraz jest w niezwykłej cenie. W wyniku świątecznej gorączki, do naszych magazynów przyjechały znaczenie większe dostawy tego produktu niż oczekiwaliśmy. Dlatego postanowiliśmy zaproponować go naszym Klientom w wyjątkowej, przedświątecznej cenie – 40 proc. – podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communication

Przepisy na łososia od Kuchni Lidla

(ten i inne dostępne są na stronie internetowej Sieci)
Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Składniki:
• filet z łososia: 3 szt.
• mak: 50 g
• rukola: 0,5 opakowania
• oliwa z oliwek + 30 ml do smażenia: 4 łyżki
• ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę: 6 szt.
• mały brokuł, umyty: 1 szt.
• mleko 3,2%: 0,5 l
• gałka muszkatołowa: szczypta
• woda: 100 ml
• cytryna: 0,5 szt.
• sól: do smaku
• pieprz: do smaku
• natka pietruszki: kilka listków

Purée
Odcinamy różyczki z brokułu i myjemy je pod bieżącą wodą ( różyczki możemy pokroić na mniejsze kawałki). Wrzucamy je do gorącej osolonej wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia, od momentu aż woda zacznie wrzeć. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy 1/2 litra mleka i 100 ml wody. Gotujemy ziemniaki pod przykryciem do miękkości. Ugotowane brokuły wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w zimnej wodzie. Odcedzamy ugotowane ziemniaki z mleka. Dodajemy je do zahartowanych wcześniej brokułów. Całość miksujemy za pomocą miksera na gładką masę. Zmiksowane purée przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Do purée dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy.

Sos szmaragdowy
Do miski blendera wrzucamy 1/2 opakowania rukoli, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki wody. Całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy.

Łosoś
Mak przesypujemy do płaskiego naczynia. Płaty łososia myjemy i osuszamy, następnie odcinamy skórę. Każdy kawałek łososia kroimy na pół, następnie z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki łososia obtaczamy w maku, a następnie smażymy z obu stron na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy 1 łyżkę oliwy z oliwek (około 30-40 sekund z każdej strony). Sos szmaragdowy wykładamy do małej białej miseczki, puree wykładamy na talerz, łososia kroimy i wykładamy na puree. Dekorujemy listkami pietruszki.

SANDRA WOJNAROWSKA

 Praktyczne wiadomości i rady z życia osobistego, rodzinnego, zawodowego i towarzyskiego. Od finansów przez prawo po nowe technologie, Na co dzień i od święta. Poznaj, zastosuj, podziel się swoimi sposobami na zaradność! Kliknij w link, znajdziesz się na naszej stronie Zaradni żyją lepiej na Facebooku; jeśli ją polubisz – wystarczy kliknięcie, znaczek jest u góry tej strony – to od tej chwili zajawki wszystkich ważnych dla Ciebie artykułów, zaraz po ich publikacji w tym portalu, pojawią się na twojej facebook’owej osi czasu!